Sposób przygotowania:
Tort wiśniowo - śmietanowy
1/2 szklanki wody i margarynę rozpuścić w rondlu, następnie dodać kakao, cukier i wymieszać aż składniki się ze sobą połączą, zostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy z kakao i zmiksować. Cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta podzielić je na trzy krążki. śmietanę ubić z dodatkiem śmietan fixu do smaku można dosłodzić. Każdy krążek nasączyć wiśniówką. Na pierwszą część ciasta wyłożyć 1/3 śmietany. Przykryć drugą częścią ciasta lekko dociskając. Wyłożyć kolejną część śmietany i nakryć 3 częścią ciasta. Wyłożyć resztę śmietany. Na wierzch ciasta wyłożyć wiśnie. Czekoladę roztopić na parze i wylać cienką warstwą na tacę, pozostawić aby zastygła. Drewnianą łopatką ściągać czekoladę tak aby tworzyły się wiórki i układać na wierzch tortu na wiśnie.