Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort wiśniowy na 60 urodziny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tort słodko - kwaśny z owocami

Tort wiśniowy na 60 urodziny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort wiśniowy na 60 urodziny

 

  • 5 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 kg wiśni
  • Żelfix

 

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy na 60 urodziny
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypać cukier, a następnie żółtka. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. W razie potrzeby dodać cukier puder. Połowę wiśni wydrylować. Ugotować je i pod koniec dodać 2-3 łyżki żelfixu. Ostudzić. Biszkopt posmarować masą, na to rozłożyć wiśnie, przykryć drugim biszkoptem i posmarować masą. Udekorować całymi wiśniami.
Tort wiśniowy na 60 urodziny
biszkopta po ostudzeniu przecinamy na pół
Tort wiśniowy na 60 urodziny
wisnie do gotowania powinny być wydrylowane
Tort wiśniowy na 60 urodziny
do masła dodajmey zimny budyń po jednej łyżce
Tort wiśniowy na 60 urodziny
w srodku tortu rozsmarowujemy ugotowane wisnie, ale przestudzone

Tagi:

jajko jajka