Sposób przygotowania:
Tort wiśniowy
1.Żółtka ubić na puszystą masę z 8 łyżkami letniej wody i cukrem. KASIĘ stopić i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę z żółtek. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao, prze¬ siać na pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełać do tor¬ townicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temperaturze 200°C, 2.Wiśnie odsączyć,sok zlać. Odłożyć1 ó wiśni do przybrania. Odmierzyć szklankę soku i rozrobić z trzema łyżeczkami mąki ziem¬niaczanej. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku dodać rozro¬bioną mąkę ziemniaczaną i ponownie zagotować. Dodać wiśnie i schłodzić. 3.Biszkopt przekroić na trzy krążki. Skropić alkoholem. 4.Śmietanęubićzcukrem.1/3śmietan}'odłożyć,pozostałą wymieszać z masą wiśniową. Podstawę tortu posmarować połową masy śmietanowo-wiśniowej, Przykryć trzecim krążkiem, wstawić do lodówki. 5.Wierzch tortu posmarować pozostałą śmietaną i uformować rozetki. Przybrać wiśniami i wiórkami czekolady Podzielić na ] 6 kawałków.