krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam wszystkim m bardzo dobre

Tort wiśniowy

Składniki:

Tort wiśniowy

 

  • ciasto:
  • 15 dag mąki, 20 dag cukru,
  • 8 jajek, 2 łyżki KASI, 5 dag mąki
  • ziemniaczanej, 5 dag kakao,
  • 8 łyżek wody
  • nadzienie:
  • 45 dag wiśni z soku, 3 łyżeczki
  • mąki ziemniaczanej, 1 szklanka
  • soku z wiśni, 75 dag bitej śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru, 5 dag bloku
  • czekoladowego, kieliszek alkoholu
  • do nasączenia biszkoptu

 

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy
1.Żółtka ubić na puszystą masę z 8 łyżkami letniej wody i cukrem. KASIĘ stopić i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę z żółtek. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao, prze¬ siać na pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełać do tor¬ townicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temperaturze 200°C, 2.Wiśnie odsączyć,sok zlać. Odłożyć1 ó wiśni do przybrania. Odmierzyć szklankę soku i rozrobić z trzema łyżeczkami mąki ziem¬niaczanej. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku dodać rozro¬bioną mąkę ziemniaczaną i ponownie zagotować. Dodać wiśnie i schłodzić. 3.Biszkopt przekroić na trzy krążki. Skropić alkoholem. 4.Śmietanęubićzcukrem.1/3śmietan}'odłożyć,pozostałą wymieszać z masą wiśniową. Podstawę tortu posmarować połową masy śmietanowo-wiśniowej, Przykryć trzecim krążkiem, wstawić do lodówki. 5.Wierzch tortu posmarować pozostałą śmietaną i uformować rozetki. Przybrać wiśniami i wiórkami czekolady Podzielić na ] 6 kawałków.