jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wiśmienity tort wiśniowy na większe okazje

Tort wiśniowy

Składniki:

Tort wiśniowy

 

  • 1 słoik wiśni 720 ml
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 9 czubatych łyżek cukru
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czerwona polewa do tortów
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 budyniu migdałowego
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy
Oddzielić białka od żółtek. ubić białka na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypywać stopniowo 6 łyżek cukru. Dodać żółtka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Połączyć z masą, delikatnie wymieszać. Wyłożyć pergaminem tortownicę o śred. 26 cm, nasmarować tłuszczem. Napełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temp. 175-200 stop. C. Wyjąć upieczone ciasto z formy, dobrze ostudzić. Osączyć wiśnie na sitku. Rozprowadzić budyń z 3 łyżkami mleka. Zagotować w rondelku reszte mleka z łyżką cukru. Dodac budyń. Jeszcze raz zagotować, lekko przestudzić. Posmarować budyniem ciasto, rozłożyć równomiernie wiśnie. Wymieszać w rondelku polewę do tortów z 2 łyżkami cukru. Wlać 1 szkalnke wody, zagotować. Polać wiśnie, wstawić tort do lodówki, aby polewa zastygła. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym, napełnić szprycę masą. Udekorować brzeg tortu kleksami śmietany. Zrumienić migdały nasuchej patelni, ostudzić, posypać tort przed podaniem.

Tagi:

jajko tort jajka