Sposób przygotowania:
Tort wiśniowy
Oddzielić białka od żółtek. ubić białka na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypywać stopniowo 6 łyżek cukru. Dodać żółtka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Połączyć z masą, delikatnie wymieszać. Wyłożyć pergaminem tortownicę o śred. 26 cm, nasmarować tłuszczem. Napełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temp. 175-200 stop. C. Wyjąć upieczone ciasto z formy, dobrze ostudzić. Osączyć wiśnie na sitku. Rozprowadzić budyń z 3 łyżkami mleka. Zagotować w rondelku reszte mleka z łyżką cukru. Dodac budyń. Jeszcze raz zagotować, lekko przestudzić. Posmarować budyniem ciasto, rozłożyć równomiernie wiśnie. Wymieszać w rondelku polewę do tortów z 2 łyżkami cukru. Wlać 1 szkalnke wody, zagotować. Polać wiśnie, wstawić tort do lodówki, aby polewa zastygła. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym, napełnić szprycę masą. Udekorować brzeg tortu kleksami śmietany. Zrumienić migdały nasuchej patelni, ostudzić, posypać tort przed podaniem.