Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Tort wiśniowy (ze Szwardzwaldu)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tort jest przepyszny bardzo polecam

Tort wiśniowy (ze Szwardzwaldu)

Składniki:

Tort wiśniowy (ze Szwardzwaldu)

 

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 7-8 łyżek mąki pszennej i 5 łyżek ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżka kakao
  • słoik (720 ml) kompotu z wiśni
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki czystej wódki owocowej (najlepiej wiśniówki)
  • torebka budyniu waniliowego
  • 900 ml śmietany kremówki
  • 4 torebki cukru waniliowego
  • świeże lub koktajlowe wisienki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy (ze Szwardzwaldu)
Białka ubić na sztywno z 10 dag cukru i szczyptą soli . Połączyć z żółtkami , dodać mąkę pszenną , ziemniaczaną , proszek do pieczenia i kakao . Wymieszać , ciasto rozsmarować w tortownicy , piec ok. 30 min. w temp. 175*C . Ostudzić w formie .

Wiśnie osączyć , sok pozostawić . Czekoladę stopić , rozsmarować na gładkiej płytce . Biszkopt przekroić na 3 placki , każdy nasączyć alkoholem . Budyń wymieszać z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami wody . Zagotować sok wiśniowy z 1/3 szklanki wody , wlać rozprowadzony budyń , gotować minutę . Wymieszać z wiśniami , rozsmarować na pierwszym czekoladowym placku . Ostudzić.

Ubić 800 ml śmietany z cukrem waniliowym , ¼ rozłożyć na wiśniach . Nałożyć drugi placek , porcję śmietany i trzeci placek . Wierzch i boki tortu też posmarować śmietaną . Zeskrobać wióry czekolady , ułożyć na torcie . Ubić resztę śmietany , wycisnąć rozetki . Ozdobić wiśniami .