Sposób przygotowania:
Tort wiśniowy (ze Szwardzwaldu)
Białka ubić na sztywno z 10 dag cukru i szczyptą soli . Połączyć z żółtkami , dodać mąkę pszenną , ziemniaczaną , proszek do pieczenia i kakao . Wymieszać , ciasto rozsmarować w tortownicy , piec ok. 30 min. w temp. 175*C . Ostudzić w formie .
Wiśnie osączyć , sok pozostawić . Czekoladę stopić , rozsmarować na gładkiej płytce . Biszkopt przekroić na 3 placki , każdy nasączyć alkoholem . Budyń wymieszać z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami wody . Zagotować sok wiśniowy z 1/3 szklanki wody , wlać rozprowadzony budyń , gotować minutę . Wymieszać z wiśniami , rozsmarować na pierwszym czekoladowym placku . Ostudzić.
Ubić 800 ml śmietany z cukrem waniliowym , ¼ rozłożyć na wiśniach . Nałożyć drugi placek , porcję śmietany i trzeci placek . Wierzch i boki tortu też posmarować śmietaną . Zeskrobać wióry czekolady , ułożyć na torcie . Ubić resztę śmietany , wycisnąć rozetki . Ozdobić wiśniami .
Wiśnie osączyć , sok pozostawić . Czekoladę stopić , rozsmarować na gładkiej płytce . Biszkopt przekroić na 3 placki , każdy nasączyć alkoholem . Budyń wymieszać z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami wody . Zagotować sok wiśniowy z 1/3 szklanki wody , wlać rozprowadzony budyń , gotować minutę . Wymieszać z wiśniami , rozsmarować na pierwszym czekoladowym placku . Ostudzić.
Ubić 800 ml śmietany z cukrem waniliowym , ¼ rozłożyć na wiśniach . Nałożyć drugi placek , porcję śmietany i trzeci placek . Wierzch i boki tortu też posmarować śmietaną . Zeskrobać wióry czekolady , ułożyć na torcie . Ubić resztę śmietany , wycisnąć rozetki . Ozdobić wiśniami .