reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Tort z fasoli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Strasznie dużo roboty jest przy samym obieraniu fasoli- ale warto poświęcić trochę czasu, bo sam tort okazał się FANTASTYCZNY

Tort z fasoli

Składniki:

Tort z fasoli

 

 

  • 250g cukru

 

  • 10 dużych lub 12 małych jaj

 

 

  • Masa czekoladowa

 

  • 2 budynie czekoladowe z cukrem

 

  • 2 łyżki dobrego kakao

 

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

  • Poncz:

 

  • 6 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

  • 1 szklanka gorącej wody

 

  • 2 łyżki cukru

 

  • opcjonalnie kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

Tort z fasoli
Ciasto: Fasolkę moczymy -najlepiej na noc. Rano zalewamy świeżą wodą i gotujemy na pół twardo. Obieramy ze skórki i miksujemy lub mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa zrobi się puszysta i lekko rozjaśni ( mój dopisek:) Stopniowo dodajemy papkę z fasoli i bułkę tartą- dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek bardzo delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 60-70 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Masa: 3/4 mleka zagotowujemy. W 1/4 l mleka rozpuszczamy oba budynie i 2 łyżki kakao. Budynie i kakao wlewamy do mleka i zagotowujemy. Masę studzimy. Masło kroimy na mniejsze kawałki, ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń- dokładnie ucieramy. Ciasto kroimy na 3 blaty, ponczujemy kawą rozpuszczoną w wodzie i nakładamy masę. Ostatnią górną warstwą jest masa posypana kakao

Tagi:

kawa tarta fasola