Sposób przygotowania:
Tort z fasoli
Ciasto: Fasolkę moczymy -najlepiej na noc. Rano zalewamy świeżą wodą i gotujemy na pół twardo. Obieramy ze skórki i miksujemy lub mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa zrobi się puszysta i lekko rozjaśni ( mój dopisek:) Stopniowo dodajemy papkę z fasoli i bułkę tartą- dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek bardzo delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 60-70 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Masa: 3/4 mleka zagotowujemy. W 1/4 l mleka rozpuszczamy oba budynie i 2 łyżki kakao. Budynie i kakao wlewamy do mleka i zagotowujemy. Masę studzimy. Masło kroimy na mniejsze kawałki, ucieramy z cukrem. Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń- dokładnie ucieramy. Ciasto kroimy na 3 blaty, ponczujemy kawą rozpuszczoną w wodzie i nakładamy masę. Ostatnią górną warstwą jest masa posypana kakao
Ela Dz
reanja
Samo ciasto wyszło słodkie- bałam się że jak dam masę to będzie ulepek, ale nie okazało się wręcz mało słodkie:)
izabela11111
reanja
Nie czuć smaku fasoli, ciasto przypomina trochę ciasto piaskowe :)