Sposób przygotowania:
Tort z kiszonej kapusty
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pokrojone na kawałki masło,1 jajko,3-4 łyżki zimnej wody,szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto,uformować z ciasta kulę,owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30min.Tortownicę o śr.26cm,.natłuścić,wyłożyć ją ciastem,formując brzeg na ok.2cm.Kapustę wyłożyć na sito,dokładnie osaczyć,pokroić.Szynkę,salami i wieprzowinę pokroić w kostkę.Na cieście układać warstwami kapustę, salami,wieprzowinę i szynkę(Ostatnią warstwa ma być kapusta).
Śmietanę roztrzepać z mlekiem,pozostałymi jajkami,przyprawić do smaku solą i pieprzem i polać nią tort.Piec ok.40-45min.w 200"C,przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Śmietanę roztrzepać z mlekiem,pozostałymi jajkami,przyprawić do smaku solą i pieprzem i polać nią tort.Piec ok.40-45min.w 200"C,przed podaniem posypać szczypiorkiem.
msewka
eli_555