hania123

hania123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Tort kawowo-chałwowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lekki tort, w którym mocno wyczuwalny smak kawy, przełamany jest delikatnym chałwowym kremem oraz kwaśnym dżemem z porzeczki.

Tort kawowo-chałwowy

Składniki:

Tort kawowo-chałwowy

biszkopt

krem

polewa

dodatkowo

  • ½ szklanki mocnego naparu z kawy, posłodzonego 2 łyżeczkami cukru.
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • pokruszona chałwa, czekolada, do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort kawowo-chałwowy

biszkopt

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.

Następnie dodawać żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.

Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.

krem

Mleko podgrzać z miodem i pokruszoną chałwą, aż do połączenia się składników. Wystudzić.

Schłodzoną kremówkę ubić, pod koniec dodając rozpuszczoną chałwę. Żelatynę zalać wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia, następnie podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić.

Krem delikatnie połączyć z żelatyną.

polewa

Śmietankę zagotować z miodem i kawą, przecedzić. Wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić.

składanie tortu

Pierwszy blat biszkopta nasączyć połową kawy, rozsmarować krem, a następnie równomiernie rozłożyć dżem porzeczkowy.

Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć pozostałą kawą.

Na wierzchu tortu rozsmarować polewę. Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Tagi:

tort ciasto