Sposób przygotowania:
Tort kawowo-chałwowybiszkopt
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.
Następnie dodawać żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
krem
Mleko podgrzać z miodem i pokruszoną chałwą, aż do połączenia się składników. Wystudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić, pod koniec dodając rozpuszczoną chałwę. Żelatynę zalać wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia, następnie podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić.
Krem delikatnie połączyć z żelatyną.
polewa
Śmietankę zagotować z miodem i kawą, przecedzić. Wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
składanie tortu
Pierwszy blat biszkopta nasączyć połową kawy, rozsmarować krem, a następnie równomiernie rozłożyć dżem porzeczkowy.
Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć pozostałą kawą.
Na wierzchu tortu rozsmarować polewę. Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
SylaUla
Jagodowa
skuter5