WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 610]

Kakaowo - wiśniowy tort z kremem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealny, lekko wytrawny tort z kremem.

Kakaowo - wiśniowy tort z kremem i galaretką

Składniki:

Kakaowo - wiśniowy tort z kremem i galaretką

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka wody
  • wiśniowa galaretka
  • czekolada do przybrania
  • likier wiśniowy
  • 500 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kakaowo - wiśniowy tort z kremem i galaretką
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier i żółtka oraz olej. Mąki przesiewamy z kakao i dodajemy do płynnych składników. Dobrze mieszamy, a następnie wylewamy na małą tortownicę i pieczemy ok 40 min w temp. 170ºC. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dokładamy mascarpone. Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Wiśniową galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance wody i odstawiamy by wystygła. Blaty ciasta lekko nasączamy likierem wiśniowym i smarujemy kremem. Na samą górę tortu wylewamy tężejąca galaretkę, a gdy całkowicie zastygnie, dekorujemy czekoladą.