Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1123]

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem jest bardzo lekki oraz delikatny w smaku. Świetnie łączy w sobie słodycz białej czekolady z lekko kwaśnym jogurtem, dzięki czemu doskonale komponuje się nasączonym biszkoptem kakaowym, cienką warstwą dżemu malinowego oraz słodką polewą.

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą

Tortownica o średnicy 18 cm, biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g; 1 szklanka = 250 ml)
  • 2 łyżki kakao (płaskie)

Krem:

Nasączenie:

Polewa:

Ponadto:

  • 6-7 łyżek dżemu malinowego

Sposób przygotowania:

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą

Biszkopt:

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą
Biszkopt można upiec dzień przez przygotowaniem ciasta.

Białka należy ubić na sztywno i kolejno powoli połączyć z cukrem oraz żółtkami. Na koniec stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu blaszkę wyjąc z piekarnika i zrzucić na miękkie podłoże z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją ponownie do piecyka i pozostawić do ostudzenia. Ciasto przekroić na 3 krążki.

Krem:

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą
Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić.

Czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej pozostawić do lekkiego ostudzenia. Jogurt powoli zmiksować z płynną czekoladą. Na końcu całość połączyć bitą śmietanę w proszku. Krem powinien posiadać jednolitą oraz sztywną konsystencję.

Nasączenie:

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą
Zamiast soku z cytryny można użyć odrobiny kwasku cytrynowego.

Wodę połączyć z sokiem cytrynowym.

Całość:

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą
Tort składać w podanej kolejności.

Ułożyć pierwszą część biszkoptu, nasączyć ją, posmarować dżemem oraz 1/2 kremu. Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, znowu posmarować dżemem oraz resztą kremu. Na kremie umieścić ostatni spód biszkoptu i nasączyć.

Polewa:

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą
Tort należy udekorować według uznania.

Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka/masła. Gotową polewą polać po wierzchu tortu. Całość udekorować zgodnie z uznaniem.