marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort z kremem pomarańczowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tortu

Tort z kremem pomarańczowym

Składniki:

Tort z kremem pomarańczowym

 

  • 15 dag mąki
  • 4 dag cukru
  • 7,5 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • do kremu:
  • miąższ z 2 kajzerek
  • 1 szklanka mleka
  • 6 dag masła lub margaryny
  • 12,5 dag cukru
  • 4 jajka
  • 12,5 dag drobno posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • do lukru:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 15 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort z kremem pomarańczowym
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, szczyptę soli i tyle letniej wody, aby powstało ciasto o średniej twardości. Uformować z niego kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować krem: Mleko podgrzać w rondelku, doprawić je skórką otartą z pomarańczy i polać nim miąższ bułek. Masło włożyć do szklanej misy, utrzeć na pianę z cukrem, dodać kolejno żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać do masy migdały i wyciśnięty, przetarty przez sito miąższ bułek, a także cukier waniliowy i sztywną pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem. Na warstwie ciasta umieścić krem, po czym formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Kiedy ciasto wystygnie, wyjąć je z tortownicy i powlec lukrem pomarańczowym. Przygotowanie lukru: Cukier wsypać do rondelka, dodać sok z pomarańczy i gotować mieszając aż cukier całkiem się nie rozpuści. Smacznego