Sposób przygotowania:
Tort z kremem pomarańczowym
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, szczyptę soli i tyle letniej wody, aby powstało ciasto o średniej twardości. Uformować z niego kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować krem: Mleko podgrzać w rondelku, doprawić je skórką otartą z pomarańczy i polać nim miąższ bułek. Masło włożyć do szklanej misy, utrzeć na pianę z cukrem, dodać kolejno żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać do masy migdały i wyciśnięty, przetarty przez sito miąższ bułek, a także cukier waniliowy i sztywną pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem. Na warstwie ciasta umieścić krem, po czym formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Kiedy ciasto wystygnie, wyjąć je z tortownicy i powlec lukrem pomarańczowym. Przygotowanie lukru: Cukier wsypać do rondelka, dodać sok z pomarańczy i gotować mieszając aż cukier całkiem się nie rozpuści. Smacznego
misia14