lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort z makiem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lubie sama robić torty ,uczę się dekorowania oraz krojenia równych krążków biszkoptu.

Tort z makiem i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z makiem i śmietaną

 

  • Ciasto makowe:
  • 200 g maku zmielonego
  • 6 dużych jajek, oddzielone żółtka od białek ( w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej

 

  • Poncz:

 

  • Kubuś pomarańczowy ( jaki smak chcecie )

 

 

  • Środek i boki tortu:

 

 

 

  • cukier puder 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort z makiem i śmietaną
Ciasto makowe: 1. Żółtka ubiłam osobno. 2. Białka ubiłam osobno z cukrem na puch . 3. Połączyłam białka ubite z żółtkami , delikatnie wymieszałam . 4. Dodałam mak i bułkę tartą. 5. Delikatnie zamieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm. 6. Piekłam 35 minut w 180 stopni . 7. Ostudzony biszkopt przekroiłam na 3 krążki .
Tort z makiem i śmietaną
Żółtka ubiłam osobno. Białka ubiłam osobno z cukrem na puch . Połączyłam białka ubite z żółtkami , delikatnie wymieszałam . Dodałam mak i bułkę tartą.
Tort z makiem i śmietaną
Delikatnie zamieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm.
Tort z makiem i śmietaną
Piekłam 35 minut w 180 stopni sprawdziłam patyczkiem czy sie upiekł
Tort z makiem i śmietaną
Ostudzony biszkopt przekroiłam na 3 krążki .