sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Tort z lustrzaną polewą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny tort z bardzo efektowną dekoracją. Lustrzana polewa to prosty sposób na ozdobienie zwykłego ciasta w szybki sposób.

Tort z lustrzaną polewą

Składniki:

Tort z lustrzaną polewą

Składniki

  • Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm)
  • 3x 3 jajka
  • 3x 3/4 szkl mąki
  • 3x 1/2 szkl cukru
  • 3x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1x czerwony barwnik
  • 2x 2 łyżeczki kakao

 

  • Krem
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 mleczne czekolady

 

  • Nasączenie
  • 1,5 szkl gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru

 

  • Krem maślany
  • 125 g miękkiego masła
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny

 

  • Lustrzana polewa
  • 20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
  • 300 g glukozy
  • 300 g cukru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 ml wody
  • 300 g białej czekolady
  • barwniki spożywcze

 

  • Dodatkowo
  • dżem wiśniowy
  • cukrowe groszki

Sposób przygotowania:

Tort z lustrzaną polewą
Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy cukier i dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Do dwóch biszkoptów dodajemy kakao a trzeci łączymy z czerwonym barwnikiem. Pieczemy każdy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Odstawiamy aż wystygnie i chowamy do lodówki na noc. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, odstawiamy aż przestygnie. Miękkie masło uciera,y z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Biszkopty nasączamy kawą (czerwony wkładamy między kakaowe), smarujemy dżemem wiśniowym i kremem śmietanowym. Całość tynkujemy kremem maślanym. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.

Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Glukozę z cukrem zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mleko, dalej rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Kiedy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Do miski wlewamy po kilka łyżek każdego koloru.

Barwną polewę wylewamy na tort i wstawiamy do lodówki. Po godzinie dekorujemy cukrowymi groszkami.