Sposób przygotowania:
Tort z lustrzaną polewą
Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy cukier i dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Do dwóch biszkoptów dodajemy kakao a trzeci łączymy z czerwonym barwnikiem. Pieczemy każdy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Odstawiamy aż wystygnie i chowamy do lodówki na noc. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, odstawiamy aż przestygnie. Miękkie masło uciera,y z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Biszkopty nasączamy kawą (czerwony wkładamy między kakaowe), smarujemy dżemem wiśniowym i kremem śmietanowym. Całość tynkujemy kremem maślanym. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.
Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Glukozę z cukrem zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mleko, dalej rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kiedy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Do miski wlewamy po kilka łyżek każdego koloru.
Barwną polewę wylewamy na tort i wstawiamy do lodówki. Po godzinie dekorujemy cukrowymi groszkami.
Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Odstawiamy aż wystygnie i chowamy do lodówki na noc. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, odstawiamy aż przestygnie. Miękkie masło uciera,y z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Biszkopty nasączamy kawą (czerwony wkładamy między kakaowe), smarujemy dżemem wiśniowym i kremem śmietanowym. Całość tynkujemy kremem maślanym. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.
Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Glukozę z cukrem zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mleko, dalej rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kiedy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Do miski wlewamy po kilka łyżek każdego koloru.
Barwną polewę wylewamy na tort i wstawiamy do lodówki. Po godzinie dekorujemy cukrowymi groszkami.
marietta
sammakko
Dziękuję :)