Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tort z masą orzechową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobry tort na różne okazje!

Tort z masą orzechową

Składniki:

Tort z masą orzechową

 

  • Biszkopt;
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 10 łyżek mąki,
  • 4 łyżki kakao
  • Krem;
  • 30dag.masła,
  • 2 żółtka
  • 3\4szkl.cukru pudru,
  • 30dag.orzechów włoskich,
  • 1szkl.gorącego mleka,
  • 2 kieliszki koniaku

 

  • 1szkl.syropu brzoskwiniowego do nasączenia

Sposób przygotowania:

Tort z masą orzechową
Z podanych składników upiec biszkopt.Orzechy zemleć,sparzyć mlekiem,ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem,stopniowo dodając żółtka,orzechy i koniak.Biszkopt podzielić na 3 krążki,część kremu zostawić do dekoracji.Każdy krążek biszkoptu nasączyć syropem brzoskwiniowym i posmarować kremem.Ułożyć jeden na drugim.Wierzch i boki tortu posmarować pozostawionym kremem i przybrać połówkami orzechów.