Sposób przygotowania:
Tort z masą serową
1) Oddziel żółtka od białek. Białka ubij. Połącz z 5 łyżkami cukru, solą, szafranem, 1 cukrem waniliowym i żółtkami. Przesiej obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 20 min. w temp. 175st. C. Biszkopt przekrój na dwa placki.
2)Śliwki wydryluj, 2 pokrój w półplasterki, resztę na mniejsze kawałki. Owoce skrop 3 łyżkami soku z cytryny. Żelatynę namocz, rozpuść. Twarożek utrzyj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Wymieszaj z żelatyną. 1/3 śmietanki ubij, połącz z masą i kawałkami śliwek.
3) Jeden placek umieść w tortownicy. Posmaruj powidłami i kremem. Przykryj drugim plackiem. Resztę śmietanki ubij. Posmaruj nią tort i zrób rozetki. Udekoruj półplasterkami śliwek.
2)Śliwki wydryluj, 2 pokrój w półplasterki, resztę na mniejsze kawałki. Owoce skrop 3 łyżkami soku z cytryny. Żelatynę namocz, rozpuść. Twarożek utrzyj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Wymieszaj z żelatyną. 1/3 śmietanki ubij, połącz z masą i kawałkami śliwek.
3) Jeden placek umieść w tortownicy. Posmaruj powidłami i kremem. Przykryj drugim plackiem. Resztę śmietanki ubij. Posmaruj nią tort i zrób rozetki. Udekoruj półplasterkami śliwek.