misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort z nutą cytrynowo - owocową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczny tort o lekko kwaskowym smaku na różne okazje

Tort z nutą cytrynowo - owocową

Składniki:

Tort z nutą cytrynowo - owocową

 

  • BISZKOPT
  • 8 jajek
  • 8 kopiastych łyżek cukru
  • 8 kopiastych łyżek mąki
  • otarta skórka z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • 3 kostki masła
  • 5 jajek
  • 7 ½ łyżki cukru
  • 1 słoik dobrej czerwonej galaretki np. porzeczkowej
  • sok z cytryny

 

  • PONADTO
  • woda z cukrem i cytryną
  • elementy dekoracyjne tortu: posypka kolorowa, listki, kwiatki itp.

Sposób przygotowania:

Tort z nutą cytrynowo - owocową

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem).



Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Krem dzielimy na połowę i do pierszej dodajemy sok z cytryny do smaku. Do drugiej części kremu wrabiamy galaretkę (mogą pozostać niewielkie kawałki).

Biszkopt kroimy na 4 placki i skrapiamy woda zcukrem i cytryną. Wszystkie placki przekładamy kremem z galaretką. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem cytrynowym i ozdabiamy wg okazji na jaką przygotowujemy tort.

SMACZNEGO!