Sposób przygotowania:
Tort z nutą cytrynowo - owocowąRozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem).
Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Krem dzielimy na połowę i do pierszej dodajemy sok z cytryny do smaku. Do drugiej części kremu wrabiamy galaretkę (mogą pozostać niewielkie kawałki).
Biszkopt kroimy na 4 placki i skrapiamy woda zcukrem i cytryną. Wszystkie placki przekładamy kremem z galaretką. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem cytrynowym i ozdabiamy wg okazji na jaką przygotowujemy tort.
SMACZNEGO!
eli_555
Pani zima