Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 342]

Tort z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten orzechowy tort przełożony kremem czekoladowym oblany pianką czekoladową upiekłam dla syna Jakuba na 15 urodziny. Był nim zachwycony smakiem jak i wyglądem.

Tort z orzechami włoskimi

Składniki:

Tort z orzechami włoskimi

na biszkopt orzechowy:

na masę czekoladową:

  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 8 łyżek kopiatych cukru
  • 1 gorzka czekolada
  • 25 dag masła

na piankę czekoladową:

  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 2 gorzkie czekolady
  • 6 listków żelatyny

do dekoracji:

  • kuleczki kokosowe lub orzechowe

na poncz:

  • 1/4 szkl. mocnej, wystudzonej i osłodzonej kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Tort z orzechami włoskimi

Przygotowanie biszkoptu:

Tort z orzechami włoskimi
Upieczone biszkopty wyjmujemy delikatnie z tortownicy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając mikserem dodajemy stopniowo cukier,a potem po 1 żółtku.

Ubitą masę delikatnie mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia,zmielonymi orzechami i bułką tartą. Z powstałego ciasta pieczemy 3 oddzielne biszkopty w tortownicy średnicy 24 cm w temperaturze ok. 180-190 stopniach przez ok. 15-20 min. do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Wyjmujemy delikatnie upieczone biszkopty z formy. Studzimy. Każdy krążek biszkopta nasączamy kawowym ponczem.

Przygotowanie masy czekoladowej:

Zagotowujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. mleka roztrzepujemy żółtka i proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń.

Ugotowany gorący budyń ściągamy z kuchenki i dodajemy do niego połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy aż czekolada w budyniu się rozpuści. Przykrywamy budyń folią aluminiową. Pozostawiamy budyń do wystudzenia.

Ucieramy masło na puszystą masę . Ciągle ucierając masło mikserem dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

Przygotowanie pianki czekoladowej:

Listki żelatyny moczymy w zimnej wodzie (tak aby żelatyna była całkowicie przykryta wodą). Pozostawiamy na ok. 7 min. Odcedzamy wodę i lekko odgniatamy w dłoniach nadmiar wody.
Do metalowej miseczki przekładamy śmietankę i połamaną czekoladę.

Rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej,ciągle mieszając. Gdy czekolada w śmietance się rozpuści ściągamy miseczkę znad gorącej wody. Wkładamy do miseczki napęczniałą, odcedzoną żelatynę. Energicznie mieszamy ,aż żelatyna się rozpuści w czekoladzie.

Etap końcowy :

Tort z orzechami włoskimi
na biszkopcie orzechowym robimy wianuszek w koło z masy czekoladowej a środek wypełniamy pianką czekoladową

Wokół pierwszego krążku biszkopta orzechowego za pomocą szprycy robimy wianuszek z masy czekoladowej. Środek biszkopta wypełniamy wystudzoną pianką czekoladową do wysokości masy czekoladowej.

Przykrywamy drugim krążkiem biszkopta orzechowego i znowu robimy wianuszek wokół biszkopta z masy czekoladowej za pomocą szprycy. Środek uzupełniamy pianką czekoladową. Przykrywamy trzecim krążkiem biszkopta orzechowego.

Lekko dociskamy. Tort w koło i z wierzchu smarujemy masą czekoladową . na wierzchu tortu robimy duże ozdobne rozety za pomocą szprycy z kremu czekoladowego.

Na środek tortu wylewamy resztę pianki czekoladowej,rozprowadzamy ją delikatnie pomiędzy rozetami aby polewa mogła swobodnie spłynąć. W rozety na torcie wkładamy po kulce kokosowej lub orzechowej. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.