jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

tort z truskawkami uwielbiany przez dzieci

Tort z owocami

Składniki:

Tort z owocami

 

  • BISZKOPT:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • PONCZ:
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • aromat rumowy kilka kropel
  • 1,5 szklanki herbaty
  • KREM:
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka
  • galaretka truskawkowa
  • aromat cytrynowy kilka kropel
  • DODATKOWO:
  • 7 łyżek marmolady morelowej
  • truskawki, do przybrania

Sposób przygotowania:

Tort z owocami
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami. Dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia- wymieszać.
Piec w tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym, przez 25 minut w temp. 170 stop. C. Po ostudzeniu przekroić na 4 części.
KREM:
Rozpuścić galaretkę w 1/2 szklanki wody gorącej, ostudzić. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodawać stopniowo galaretkę płynną oraz zimne mleko. Pod koniec dodać pozostały cukier i aromat.
PONCZ:
Do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny, aromat, wymieszać.
Nasączyć dolną część tortu ponczem, posmarować marmoladą, położyć następną część i po nasączeniu posmarować kremem i tak wszystkie warstwy. Wierzch tortu oraz boki posmarować cienką warstwą kremu. Udekorować kremem i truskawkami, schłodzić.