Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowo-budyniowe z polewą czekoladowąBiszkopt
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, nadal miksując dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 20x35 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C i piec ok.30 min. Pozostawić biszkopt do wystygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na dwie części.
Masa jabłkowa
Umyte jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, następnie wstawić do garnka i uprażyć chwilę, można dodać łyżkę masła. Pod koniec wsypać galaretki w proszku, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Połowę masy wyłożyć na biszkopt
Masa budyniowa
Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać obie mąki, budyń i jajko, dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę, mieszając ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy budyń wystygnie całkiem, zmiksować margarynę dodając po łyżce zimnego budyniu. Połowę masy wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem, wstawić do lodówki.
Polewa
Składniki polewy połączyć, cały czas mieszając zagotować, zostawić aby trochę przestygła.
Wykończenie
Wyłożyć pozostałą masę jabłkową, na nią masę budyniową, wyłożyć herbatniki i polać polewą. Wstawić do lodówki.