Sposób przygotowania:
Tort z owocami 5
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ciągle ubijając dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy stopniowo delikatnie mieszając mąkę. Pieczemy biszkopt na złoty kolor.Przygotowujemy masę: Jajka ze śmietaną ubijamy trzepaczką. Mleko gotujemy i przelewamy do niego ubite jajka ze śmietaną. Chwilkę gotujemy cały czas mieszając. Powstaje gęsty „serek”, który należy odcedzić. Następnie wylewamy na gęstsze sitko. Ucieramy masło z cukrem pudrem aż do białości. Dodajemy do tego po łyżce ostudzonego „serka” i ucieramy. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao, pokrojoną czekoladę, orzechy, rodzynki. Wykładamy na biszkopt. Na wyłożoną ciemną masę z bakaliami wykładamy jasną masę, na której układamy truskawki pokrojone w talarki, obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze. Owoce delikatnie wsuwamy w masę, aby nie wystawały z niej. Na górę dekoracyjnie układamy pokrojone wszystkie owoce, układając estetyczny wzór z truskawek, pomarańczy, banana, kiwi, czekolady, orzechów ananasów, winogrono i posypujemy z wierzchu rodzynkami. Na samym końcu przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu i kiedy zacznie tężeć, polewamy nią górę tortu. Pozostawiamy do przestygnięcia, chłodząc tort w lodówce.