Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Tort ziemniaczany Marcina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort dostarcz około 577kcal

Tort ziemniaczany Marcina

Składniki:

Tort ziemniaczany Marcina

 

Sposób przygotowania:

Tort ziemniaczany Marcina
Ziemniaki umyć dokładnie i gotować około 20 minut w osolonej wodze.Ostudzić obrać i pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę .Cebulę oczyścić i pokroić w drobne krążki.Majeranek umyć otrząsnąć z wody i drobno posiekać.Śmietankę rozbełtać z jajkiem i majerankiem doprawić do smaku solą i pieprzem.1/4 ziemniaków ułożyć w natłuszczonej formie (o średnicy około 26 cm). Na wierzchu 1/4 warzyw i 1/4 śmietany z jajkiem .W taki sposób ułożyć pozostałe warstwy ziemniaków warzyw i śmietany. Tort zapiekać godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-200 stopni . Po jakimś czasie tort przykryć wierzch papierem do pieczenia aby tort zbytnio się nie przypiekł.