Sposób przygotowania:
Tort ziemniaczany Marcina
Ziemniaki umyć dokładnie i gotować około 20 minut w osolonej wodze.Ostudzić obrać i pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę .Cebulę oczyścić i pokroić w drobne krążki.Majeranek umyć otrząsnąć z wody i drobno posiekać.Śmietankę rozbełtać z jajkiem i majerankiem doprawić do smaku solą i pieprzem.1/4 ziemniaków ułożyć w natłuszczonej formie (o średnicy około 26 cm). Na wierzchu 1/4 warzyw i 1/4 śmietany z jajkiem .W taki sposób ułożyć pozostałe warstwy ziemniaków warzyw i śmietany. Tort zapiekać godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-200 stopni . Po jakimś czasie tort przykryć wierzch papierem do pieczenia aby tort zbytnio się nie przypiekł.