Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Tort zimowy - śmietankowo kakaowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Torcik o smaku śmietankowo kakaowym, lekki i pyszny

Tort zimowy -  śmietankowo kakaowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort zimowy - śmietankowo kakaowy

 

  • Biszkopt:
  • forma o średnicy 22cm lub 24 cm
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 500ml śmietanki 30%
  • aromat śmietankowy
  • 2 szt. śmietan fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • MASA KAKAOWA:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 szt. śmietan fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • Do ponczowania:
  • rum biały zmieszany z przegotowaną wodą

Sposób przygotowania:

Tort zimowy - śmietankowo kakaowy
Piekę biszkopt (przepis u mnie w profilu). Wyjmuję z piekarnika, obracam dnem do góry i rozpinam tortownicę. Zostawiam do wystudzenia. Kroję na 3 blaty. Przygotowuję masy. Śmietankę ubijam mikserem , dodaję śmietan- fix zmieszany z cukrem pudrem. Dodaję łyżeczkę aromatu śmietankowego. Ubijam na sztywno. Masę kakaową przygotowuję w ten sam sposób. Do śmietanki dodaję cukier puder zmieszany z kakao i śmietan - fixem. Blaty nasączam przygotowanym rumowym ponczem. Na dolny blat nakładam białą masę. Delikatnie rozsmarowuję. Przykrywam środkowym blatem. Smaruję go masą kakaową. Przykrywam wierzchnim blatem, który smaruję masą śmietankową. Boki tortu smaruję masą kakaową. Posypuję czekoladową posypką. Wierzch dekoruję białą masą.
Tort zimowy -  śmietankowo kakaowy
Biszkopt wyjęty z piekarnika
Tort zimowy -  śmietankowo kakaowy
Biszkopt wyjęty z piekarnika
Tort zimowy -  śmietankowo kakaowy
po wystudzeniu kroję na trzy równe blaty.
Tort zimowy -  śmietankowo kakaowy
Boki tortu smaruję masą kakaową. Wierzch masą białą.