Sposób przygotowania:
Tort zimowy - śmietankowo kakaowy
Piekę biszkopt (przepis u mnie w profilu). Wyjmuję z piekarnika, obracam dnem do góry i rozpinam tortownicę. Zostawiam do wystudzenia. Kroję na 3 blaty. Przygotowuję masy. Śmietankę ubijam mikserem , dodaję śmietan- fix zmieszany z cukrem pudrem. Dodaję łyżeczkę aromatu śmietankowego. Ubijam na sztywno. Masę kakaową przygotowuję w ten sam sposób. Do śmietanki dodaję cukier puder zmieszany z kakao i śmietan - fixem. Blaty nasączam przygotowanym rumowym ponczem. Na dolny blat nakładam białą masę. Delikatnie rozsmarowuję. Przykrywam środkowym blatem. Smaruję go masą kakaową. Przykrywam wierzchnim blatem, który smaruję masą śmietankową. Boki tortu smaruję masą kakaową. Posypuję czekoladową posypką. Wierzch dekoruję białą masą.
marietta