Ilona Kozioł

Ilona Kozioł

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Torta de brigadeiro e sorvete

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny, obłędny w smaku tort brazylijski na bazie wilgotnego, czekoladowego spodu z kremowymi lodami kawowymi i przepysznymi, rozpływającymi się w ustach pralinami Brigadeiro nadzianymi soczystymi truskawkami. Genialny brazylijski przysmak!

Torta de brigadeiro e sorvete Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torta de brigadeiro e sorvete

 

  • SPÓD:
  • 4 jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 0,75 szklanki letniego mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • PRALINY:
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie mrożonych Truskawek bez Szypułek HORTEX
  • czekoladowa posypka

 

  • DODATKOWO:
  • 1 litr lodów kawowych

 

 

Sposób przygotowania:

Torta de brigadeiro e sorvete
Ubij białka na sztywno. Dalej miksując dodaj po jednym żółtku i cukier, zmiksuj na gładko. Wlej mleko na przemian z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 21-22 cm i piecz w temp. 180 stopni przez 30 minut. W międzyczasie podgrzej w garnuszku mleko skondensowane z masłem i kakao i gotuj około 10-15 minut, aż masa mocno zgęstnieje i będzie widać podczas mieszania dno garnka. Ostudź. Truskawki pojedynczo obtaczaj w masie, nabierając ją nasmarowanymi masłem dłońmi i formując kulki. Każdą kulkę obtocz w posypce.P{pozostaw kulki w lodówce przez około 30 minut do schłodzenia. Na wystudzony spód wyłóż lody, a na nie poukładaj praliny.
Torta de brigadeiro e sorvete
Torta de brigadeiro e sorvete