Sposób przygotowania:
Torta della nonna, czyli placek babci
Przygotowujemy ciasto - mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pocięte masło, startą skórkę z cytryny, cukier. Wymieszać, rozdrobnić palcami jak na kruche ciasto. Dodać jajko, żółtka. Zagnieśc ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotowujemy krem. Mleko wlać do garnka, dodać startą skórkę z cytryny i zagotować. Przelac mleko przez sitko żeby odcedzic skórkę i kożuch. W misce ubić trzepaczką żółtka z cukrem jakna kogel mogel, dodać mąkę i cukier wanilinowy. Do masy wlewać stopniowo zagotowane mleko cały czas mieszajac, na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać na jednolitą masę i ponownie postawic na wolnym ogniu. Gotować kilka minut ciągle mieszając do momentu zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i odstawić do ochłodzenia. Tortownice lub blaszke na tarte smarujemy masłem. (u mnie o srednicy 28). Ciasto wyjac z lodówki, podzielić na 1/3 i 2/3. Większy kawalek ciasta rozwałkowac i wykleić formę dno i boki dość grubo, wlać do środka masę. Pozostałe ciasto rozwałkowałam i foremką wycięłam kwiatuszki, ktorymi wyłozyłam wierzch kremu, górę tarty tak by przykryć całość. Ciasto posypać orzeszkami piniowymi a w razie ich braku migdałami. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 30-40 minut na środkowej półce. Po upieczeniu ostudzić i posypac cukrem pudrem. Najlepiej kroi sie po odstaniu godziny w lodówce