jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tortellini z pietruszkowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki. Możemy je spotkać na rynku z różnym nadzieniem.

Tortellini z pietruszkowym pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortellini z pietruszkowym pesto

 

  • Składniki:
  • 200-250 g tortellini,
  • Około 10 pomidorków koktajlowych,
  • Olej do smażenia,
  • 0,5 cebuli,
  • Świeżo mielona Sól,
  • Świeżo mielony czarny pieprz ,
  • Spory pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Około ¼ szklanki oliwy z oliwek,

 

Sposób przygotowania:

Tortellini z pietruszkowym pesto
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Między czasie przygotowujemy Pesto oraz pomidory. POMIDORY: Cebule kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy przekrojone na połowę pomidory. Chwilkę razem smażymy. Doprawiamy do smaku. PESTO: Pietruszkę siekamy i przekładamy do garnuszka. Dokładamy do niej orzechy, pokrojony czosnek, ser oraz oliwę. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku. Ugotowane pierożki łączymy z pesto. Do całość dokładamy pomidory. Delikatnie mieszamy i porcjujemy. Przed podaniem dekor ujemy natką pietruszki.
Tortellini z pietruszkowym pesto
Składniki na pesto umieszczamy w garnuszku i miksujemy
Tortellini z pietruszkowym pesto
Zmiksowane pesto doprawimy do smaku pieprzem i solą
Tortellini z pietruszkowym pesto
Na patelni rumienimy cebulę. Następnie dodajemy do niej pomidory
Tortellini z pietruszkowym pesto
Pierożki łączymy z pesto, a następnie z pomidorami

Tagi:

sery ser