Sposób przygotowania:
Tortilla - przepis podstawowy
Mąkę połączyć z solą i smalcem. dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę ( do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).
Olifka33
Szymi82
hoffija44
agata1722
kasiula
Gabriela999
Pablito
Galijka
joasiaant
justa81
sztyfcior
Anna555
InesS
szeldon123123
novita26
Gość
Gość
Bardzo dobre z pasta meksykanska o nazwie "Guacamole"
A to link do niej - http://cocina.blox.pl/2008/10/Guacamole.html
Do pasty mozna dodac kumin w proszku - pachnie wtedy hinduska kuchnia.
kodziro
?????????
meliana
Gość
Gość
Bethany
Oczywiście, że można. Nigdy nie używam smalcu, tylko masła.
Gość
misiol
Ja zawsze podgrzewam w opiekaczu i sie rumieni
Gość
Gość
blada jest bo tortille wykozystuje sie puzniej do dalszej obrobki termocznej i to wystarczy zeby byla gotowa
Bethany
Nie jest za jasna. Taka +/- ma być.
romek_72
3 czesci maki (przenna lub kukurydziana, np.: 300g)
1 czesc wody (100ml na 300g maki)
smalec (lyzka na 300g maki)
sol (lyzeczka na 300g maki)
Takie tortille maja 350kcal na 100g. Czesc mozna rozumiec jako 100g lub 200g. Woda w gramach = woda w mililitrach.
Walkowanie tego ciasta na bardzo cienko nie jest wcale takie proste bo ciasto jest dosc sprezyste. Jak ktos ma doswiadczenie w robieniu recznie pizzy to sie przyda :) Piec na rozgrzanej patelni bez jakiegokolwiek tluszczu, Piec mozna na slabszym ogniu zeby sie nie przypalily ale pamietajcie, ze kilka sekund zadlugo i placki beda sie lamaly (bo zwyczajnie zabardzo wyschna). Po upieczeniu placki polozyc jeden na drugim wtedy przejda wilgocia i zrobia sie miekkie. Mozna delikatnie skropic woda (doslownie kilka kropel).
Bethany
Fakt, po połączeniu składników w takich proporcjach, musiałam dodać więcej mąki :) ale jakiż to znowu problem? wiadomo, że jak za rzadkie, to dodajemy mąkę, jeśli za gęsto, wówczas wodę. Aż będzie idealne.