Sposób przygotowania:
Tortilla - przepis podstawowy
Mąkę połączyć z solą i smalcem. dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę ( do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).
Bethany
Paulina-92
kasiunia
kasiunia
PawJon
Alexxx89
Pontus
1. Aby placki nie przyklejały się do stołu rozwałkuj na papierze do pieczenia ciasta (wytnij okrąg o średnicy o 1cm większe od dna patelni. U mnie 26cm). Po rozwałkowaniu papier z ciastem połóż na patelni (ciasto u dołu). Po chwili zdejmuj papier i obróć placek na drugą stronę. Tym sposobem można piec placki o grubości 1mm. Placków 12-16 sztuk. :-)
2. Unikniesz przyklejania się ciasta do wałka smarując wałek odrobiną oleju.
3. Placki po ostygnięciu są suche i kruche. Gdy nastanie pora wielkiego żarcia zmiękczysz placki podgrzewając je na patelni z odrobiną wody. Można również zrobić smakowe, np. z rozrobionym dipem czosnkowym.
Ps. Zamiast smalcu używam oleju. Wody tyle ile potrzeba tzn. aby zagniecione ciasto miało konsystencję plasteliny.
Pontus
yo_soy
hakuna