SUPERPRZEPIS

Tortilla szpinakowo – kurczakowa

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tortilla szpinakowo – kurczakowa Więcej zdjęć (3)

To pyszna propozycja na obiad lub kolację. Szpinak tak podany z pewnością posmakuje nawet wybrednym konsumentom, którzy nie przepadają za tym zielonym warzywem.

Składniki:

Tortilla szpinakowo – kurczakowa

 

  • Składniki:
  • 4-5 gotowych spodów tortilli,
  • 350 g świeżych liści szpinaku (może być także mrożony),
  • ¼ opakowania sera feta,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia,
  • Por, pomidorki koktajlowe do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Tortilla szpinakowo – kurczakowa
Filet kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Tak przygotowane składniki umieszczamy na rozgrzanym oleju. Smażymy do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już gotowe dokładamy do niego umyte i osuszone liście szpinaku. Ogrzewamy całość do momentu jak liście stracą na objętości oraz zmiękną. Gdy są już gotowe całość zdejmujemy z ognia i dokładamy do niej pokrojony w kostkę ser feta. Delikatnie mieszamy do jego częściowego rozpuszczenia. Ewentualnie doprawiamy.Gotowe spody przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Po podgrzaniu napełniamy je farszem szpinakowo –kurczakowym. Zwijamy w rożki. Przewiązujemy liściem pora. Podajemy na ciepło.
Tortilla szpinakowo – kurczakowa
cebule wraz z kurczakiem rumienimy i smażymy do miękkości
Tortilla szpinakowo – kurczakowa
Do gotowego filetu dodajemy szpinak, a na koniec ser feta