pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Tortilla w szczypiorkowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na emocje wieczoru wyborczego przygotowałam dla nas szczypiorkowe tortille. Na szybko, z tego, co było w lodówce. Można użyć tego, co się lubi. Mąż woli bardziej pikantne potrawy więc dostał danie przyprawione pieprzem cayenne, ja polane jogurtem.

Tortilla w szczypiorkowym cieście

Składniki:

Tortilla w szczypiorkowym cieście

Ciasto

  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • ok 8 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Farsz

  • 3 parówki
  • 10 pieczarek
  • 0,5 główki cebuli
  • kapusta pekińska - kilka garści
  • ketchup, sos czosnkowy, jogurt naturalny, majonez

Sposób przygotowania:

Tortilla w szczypiorkowym cieście

Naleśniki

Tortilla w szczypiorkowym cieście
Ze składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie placki

Składniki na naleśnikowe ciasto wymieszać. Smażyć na odrobinie oleju cienkie placuszki.

Farsz

Tortilla w szczypiorkowym cieście
Przygotowujemy ulubione składniki farszu

Parówki gotujemy. Pieczarki płuczemy, kroimy na małe kawałki, podsmażamy z cebulą. Kapustę kroimy.

Zawijanie

Tortilla w szczypiorkowym cieście
Naleśnik smarujemy ketchupem i sosem, nakładamy dodatki i zawijamy

Usmażone naleśniki kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Smarujemy ketchupem, sosem czosnkowym lub majonezem. Posypujemy kapustą pekińską i pozostałymi dodatkami. ewentualnie doprawiamy jeszcze np pieprzem kajeńskim. Smarujemy jogurtem naturalnym i zawijamy.