Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Tortilla wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czasem mam ochotę wypróbować coś nowego i tak właśnie zabrałam się za przygotowanie całkowicie domowej tortilli, która wyszła całkiem smacznie.

Tortilla wg Megg Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tortilla wg Megg

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl wody
  • 1/4 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • Dodatkowo:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • ulubiony sos np. czosnkowy

Sposób przygotowania:

Tortilla wg Megg
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Patelnię rozgrzać i na suchej patelni bez dodatku tłuszczu smażyć placki tortilli. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojonego kurczaka, dodając kurkumę, curry oraz pieprz i sól do smaku. Kapustę pekińską drobno posiekać, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Na każdy placek tortilli nakładać porcję usmażonego kurczaka, kapustę pekińską oraz kukurydzę, polać sosem czosnkowym i zawinąć. Podawać polane po wierzch sosem czosnkowym.
Tortilla wg Megg
Tortilla wg Megg