A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Tortilla z paprykowymi klopsikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

danie obiadowe na niedzielę ;-D

Tortilla z paprykowymi klopsikami

Składniki:

Tortilla z paprykowymi klopsikami

 

  • CIASTO NA TORTILLĘ:
  • 3 łyżki smalcu
  • 30 dag mąki pszennej
  • sól
  • szczypta słodkiej papryki
  • 140 ml gorącej wody
  • KLOPSY DO TORTILLI:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 żółtka
  • vegeta
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu salsa
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/4 strąka czerwonej papryki(drobna kostka)
  • bułka tarta do zagęszczenia masy mięsnej
  • SOS:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki salsy
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • DODATKI:
  • 3/4 strąka papryki czerwonej
  • kilka kawałków papryki konserwowej
  • kawałek świeżego ogórka
  • 1 ogórek konserwowy
  • troszkę kukurydzy konserwowej
  • ketchup
  • ser żółty tarty

Sposób przygotowania:

Tortilla z paprykowymi klopsikami
Ze składników na ciasto wyrabiamy masę i dzielimy na 6 porcji,robimy kule i schładzamy w lodówce.Cieniutko rozwałkowane smażymy na złoto i gorące lekko składamy na pół.Smażymy małe podłużne klopsy,pamiętając,że kostka papryki powinna mieć mniej więcej wielkość ziarna kukurydzy.Przyrządzamy sos,kroimy dodatki,smarujemy placki tortilli sosem i układamy składniki,polewamy ketchupem,posypujemy serem i podgrzewamy.Życzę smacznego.