Sposób przygotowania:
Tortilla z warzywami i szynką
Marchewkę obieramy i czyścimy dymkę. Warzywa płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy rozdrobnione warzywa. Dodajemy zielony groszek i kukurydzę oraz pokrojoną w drobną kostkę szynkę i ziemniaka. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Dusimy w maśle na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż warzywa będą miękkie. Jajka myjemy, wbijamy do miski, dodajemy wodę mineralną i roztrzepujemy widelcem. Masą jajeczną zalewamy warzywa. Smażymy, podważając brzegi, by płynna masa jajeczna spłynęła na spód patelni i się ścięła. Potrawę przykrywamy i ogrzewamy w piekarniku przez 5 minut, by doszła w środku. Gotową potrawę kroimy na porcje.