Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Tortilla z warzywami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki sposób na obiad, dla zapracowanych

Tortilla z warzywami i szynką

Składniki:

Tortilla z warzywami i szynką

 

  • 5 łyżek zielonego groszku
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 10 dkg szynki z indyka
  • 1 dymka
  • 1 mała marchewka
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 4 jajka
  • 4 łyżki gazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżki masła
  • mieszanka ziół prowansalskich
  • sól

Sposób przygotowania:

Tortilla z warzywami i szynką
Marchewkę obieramy i czyścimy dymkę. Warzywa płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy rozdrobnione warzywa. Dodajemy zielony groszek i kukurydzę oraz pokrojoną w drobną kostkę szynkę i ziemniaka. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Dusimy w maśle na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż warzywa będą miękkie. Jajka myjemy, wbijamy do miski, dodajemy wodę mineralną i roztrzepujemy widelcem. Masą jajeczną zalewamy warzywa. Smażymy, podważając brzegi, by płynna masa jajeczna spłynęła na spód patelni i się ścięła. Potrawę przykrywamy i ogrzewamy w piekarniku przez 5 minut, by doszła w środku. Gotową potrawę kroimy na porcje.