Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Tortilla ziemniaczana (tapas)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tapas, czyli różnorodne, niewielkie i łatwe w przygotowaniu przekąski serwowane w hiszpańskich barach.

Tortilla ziemniaczana (tapas)

Składniki:

Tortilla ziemniaczana (tapas)

 

Sposób przygotowania:

Tortilla ziemniaczana (tapas)
Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Filet pokroić w kostkę, przyprawić do smaku, podsmażyć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Jajka roztrzepać. Następnie dodać zeszkloną cebulę, mięso oraz ziemniaki. Wymieszać składniki, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Żaroodporne miski natłuścić oliwą (na ok. 6 kokilek) nałożyć mieszankę ziemniaczaną.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok.15-20 minut, aż jajka się zetną.

Posypać np. szczypiorkiem, serwować na ciepło lub zimno.