anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Tortille z pieczenią wieprzową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Popularne danie kuchni meksykańskiej dostosowane do własnych smaków i upodobań.

Tortille z pieczenią wieprzową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tortille z pieczenią wieprzową

 

  • tortille wieloziarniste - 4 szt.
  • plastry pieczeni wieprzowej - 4 szt.
  • liście kapusty pekińskiej - 2 szt.
  • kukurydza z puszki - 4 łyżki
  • cebula czerwona - ½ szt.
  • pasta z papryki i cukinii* - 1 szklanka
  • pikantny keczup** - łyżki
  • chilli w proszku - do smaku
  • kmin rzymski - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tortille z pieczenią wieprzową
Zaczynam od przygotowania pikantnego sosu, mieszając pastę z papryki z keczupem i przyprawami do uzyskania jednolitej konsystencji. Na każdym placku tortilli rozsmarowuję sos, posypuję liśćmi kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki i cebulą pokrojoną w piórka. Na środku układam plaster pieczeni pokrojony w cienkie paseczki. Posypuję odsączoną z zalewy kukurydzą, na wierzchu dodaję łyżkę sosu. Zawijam tortille i układam je na rozgrzanej suchej patelni grillowej. Lekko dociskając silikonową szpatułką podgrzewam je z obu stron.*taka jak w tym przepisie: https://gotujmy.pl/pasta-kanapkowa-z-cukinii-i-papryki,przepisy,102560.html **ja użyłam domowy keczup, ale sprawdzi się również dobrej jakości keczup ze sklepu
Tortille z pieczenią wieprzową
Na każdym placku tortilli rozsmarowuję sos i układam pozostałe składniki.
Tortille z pieczenią wieprzową
Zawijam tortille i układam je na rozgrzanej suchej patelni grillowej.