p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Tradycyjna fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kto nie lubi domowej fasolki po bretońsku

Tradycyjna fasolka po bretońsku

Składniki:

Tradycyjna fasolka po bretońsku

 

  • 1/2 kg fasoli Jaś,
  • 30 dag boczku duszonego z koncentratem pomidorowy
  • 3 kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Tradycyjna fasolka po bretońsku
Fasolę moczymy na 24 godz.i gotujemy ją w tej samej wodzie do miękkości. Kiełbasę z cebulą kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy do fasoli. Dodajemy również boczek duszony przygotowany wg przepisu https://gotujmy.pl/duszony-boczek-w-pomidorowym-sosie,przepisy,97808.html podlewamy wrzącą wodą, dodajemy łyżkę cukru, oraz sól, pieprz i majeranek. Skrobię kukurydzianą mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy i gotujemy parę minut aż sos zgęstnieje.