Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Tradycyjna wątróbka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy myślę o najbardziej tradycyjnej wątróbce w moim domy przygotowuję właśnie takie oto danie. Zobaczcie sami!

Tradycyjna wątróbka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjna wątróbka

 

  • 400 g wątróbki wieprzowej
  • 2 cebule
  • pieprz,sól
  • pół szkl mąki
  • pół szkl mleka
  • pół szkl wody

Sposób przygotowania:

Tradycyjna wątróbka
Wątróbkę myjemy, kroimy w paski, zalewamy mlekiem. Odkładamy na godzinę do lodówki. Kroimy cebulę i podsmażamy na oleju na patelni. Następnie każdy fragment wątróbki obtaczamy w mące i nakładamy na patelnie. Smażymy z obu stron. Dodajemy wodą, gotujemy 5 minut. Pod sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Idealne do ziemniaków lub ryżu.
Tradycyjna wątróbka
Etap 1 - zalewamy wątróbkę mlekiem i wkładamy do lodówki
Tradycyjna wątróbka
Etap 2 - obtaczamy wątróbkę w mące (każdy fragment osobno)
Tradycyjna wątróbka
Etap 3 kładziemy wątróbkę na patelnie i smażymy
Tradycyjna wątróbka
Etap 4 dodajemy wodę i przyprawy a potem mieszamy