msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Wątróbka lekko sojowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niby tradycyjna wątróbka,ale z dodatkiem sosu sojowego.Miękka i pyszna,bo podsmażona,ale i podduszona z cebulką.

Wątróbka lekko sojowa. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka lekko sojowa.

 

  • 60 dag wątroby wieprzowej
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • ew.sól do smaku
  • ok.100 ml wody
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania:

Wątróbka lekko sojowa.
Wątróbkę umyłam i osuszyłam.Pokroiłam w niezbyt grube plastry i lekko ponacinałam nożem po wierzchu. Cebule obrałam i pokroiłam w pół plastry. Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na niego plasterki wątróbki panierowane w mące (nadmiar otrzepałam).Smażyłam z obu stron, oprószyłam pieprzem. Gdy obsmażyłam wątróbki zdjęłam je z patelni a włożyłam na tłuszcz ze smażenia cebulę.Na małym ogniu ją zeszkliłam. Wyłożyłam na cebulę wątróbkę,oprószyłam majerankiem i podlałam wodą.dusiłam pod przykryciem ok.10 minut,co pewien czas przemieszałam.Gdy sos trochę odparował i się zagęścił doprawiłam sosem sojowym i odrobiną soli i wymieszałam,ale już nie dusiłam dalej,by wątróbka nie zrobiła się twarda. Podałam z ziemniakami z wody i sałatą.
Wątróbka lekko sojowa.
Oczyszczoną,pokrojoną i ponacinaną wątróbkę oprószyłam mąką i smażyłam.
Wątróbka lekko sojowa.
Po usmażeniu z obu stron wątróbki zdjęłam ją z patelni a włożyłam cebulę.
Wątróbka lekko sojowa.
Podlałam całość wodą i dodałam majeranek.Dusiłam 10 minut.
Wątróbka lekko sojowa.
Pod koniec duszenia dolałam do wątróbki sos sojowy,doprawiłam i podałam do stołu.