Sposób przygotowania:
Tradycyjne angielski czekoladowe ciasto
Śmietanę, kakao i sól rozpuszczamy na wolnym ogniu - dodajemy czekoladę i również rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy żółtka z cukrem - dodajemy do tego wystudzoną mieszankę czekoladową. Powoli przekładamy to do białek i delikatnie mieszamy. Blaszkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem - przekładamy mieszankę. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut - najlepiej robić test patyczka. Po upieczeniu studzimy ciasto. teraz przygotowujemy tradycyjny angielski krem maślany. Krem ten jest bardzo popularny w kuchni angielskiej - stosuje się go głównie jako przełożenie do ciast. Ale stał się również niezastąpiony podczas dekorowania tortów w stylu angielskim - obsmarowuje się nim ciasto przed obłożeniem lukrem. Dzięki temu kremowi można rozłożyć lukier na torcie równo i mamy pewność, że nam lukier z ciasta nie spadnie. Przepis jest prosty: Masło ubijamy razem z cukrem, mlekiem i kakao na puszystą masę. I gotowe :-) Wcześniej upieczone ciasto przekroiłam na dwa równe okręgi. Przełożyłam ciasto częscia masy maślanej i posypałam garścią otrębów. Pozostałą cześcią masy maślanej obsmarowałam ciasto - przygotowując w ten sposób na obłożenie lukrem. Gotowe :-) Ciasto smakuje pysznie jeśli gotowy kawałek oblejemy łyżką miodu......Smacznego!
kołczu
Kocham_cukerky
dodałam - czeka na akceptację :-)
Kocham_cukerky
alaaa
bajtek