iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tradycyjne drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjne i zwykłe ciasto drożdżowe z węgierkami. Przepis z dodatku do Przyjaciółki.

Tradycyjne drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tradycyjne drożdżowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne drożdżowe ze śliwkami
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać. Resztę cukru utrzeć z żółtkami i dolać do przesianej wcześniej mąki, dodać rozczyn drożdżowy oraz stopione i przestudzone masło. Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto wierzch posmarować białkiem jajka i ułożyć połówki śliwek. Według przepisu ciasto po ponownym wyrośnięciu już nadaje się do pieczenia ja jednak swoje posypałam kruszonką która została mi z wcześniejszego dnia więc nie podaję na nią przepisu. Piec około 30 min w temp. 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Tradycyjne drożdżowe ze śliwkami
na wierzchu ciasta ułożyć śliwki bez pestek
Tradycyjne drożdżowe ze śliwkami
po upieczeniu przestudzić i posypać pudrem

Tagi:

ciasto śliwki