Sposób przygotowania:
Tradycyjne gołąbki
W pierwszej kolejności główkę kapusty bardzo dokładnie myjemy, a następnie wycinamy głąb i bardzo delikatnie obrywamy liście kapusty. Liście sparzamy gorącą wodą. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie studzimy i odcedzamy. Karkówkę bardzo dokładnie mielimy. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy ją w kostkę. Cebulę szklimy. Ugotowany ryż, zeszkloną cebulę oraz mięso mielone mieszamy ze sobą bardzo dokładnie. Masę doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i bardzo dokładnie mieszamy. Na każdy liść nakładamy przygotowany farsz, a następnie zwijamy gołąbki. Garnek, w którym będziemy gotować gołąbki okładamy liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy wywarem i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 -40 minut, żeby kapusta była miękka. Na koniec gołąbki można polać jakimś sosem lub posypać drobno posiekanym koperkiem.