ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Tradycyjne racuchy jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne racuchy z jabłkami z nutką cynamonową.

Tradycyjne racuchy jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne racuchy jabłkowe

 

  • 1 kilogram jabłek
  • 500 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
  • olej roślinny do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne racuchy jabłkowe
Mleko, mąkę, jajo, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz cynamon mieszamy dokładnie za pomocą miksera. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Do gotowego ciasta wkładamy pokrojone w plasterki jabłka. Na rozgrzany olej wylewamy małą chochlą ciasto z truskawkami. Placki smażymy z obu stron na niezbyt wielkim ogniu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Pycha, polecam!
Tradycyjne racuchy jabłkowe
Potrawa ta składa się z bardzo prostych i ogólnie dostępnych składników.
Tradycyjne racuchy jabłkowe
Szczypta cynamonu doda naszym racuchom charakteru.
Tradycyjne racuchy jabłkowe
Jabłka mieszamy dokładnie z gotowym ciastem.
Tradycyjne racuchy jabłkowe
Placki smażymy na rozgrzanym mocno tłuszczu.