Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Tradycyjny, swojski smalec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szczegółowy przepis na tradycyjny swojski smalec z dodatkami. Do tego świeży chlebek i kiszone ogóreczki – pycha! : )

Tradycyjny, swojski smalec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjny, swojski smalec

 

  • 30 dag słoniny
  • 10 dag swojskiej kiełbasy
  • 3-4 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka majeranku
  • 0,5 łyżki jarzynki
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tradycyjny, swojski smalec
Cebulę kroimy w grubsze piórka, czosnek siekamy, a z kiełbaski zdejmujemy skórkę i kroimy ją w kostkę. Słoninę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do garnka z grubym dnem i topimy ją do czasu, aż powstaną ładne, rumiane skwarki. Następnie dodajemy pokrojone warzywa oraz kiełbaskę, całość doprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem i jarzynką - mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu do czasu aż cebulka zrobi się miękka. odstawiamy w zimne miejsce do ostudzenia. Chłodny smalec rozlewamy do słoiczków lub małych glinianych naczyń. Podajemy z chlebkiem oraz kiszonymi ogóreczkami
Tradycyjny, swojski smalec
Słoninę kroimy w grubszą kostkę i topimy ją
Tradycyjny, swojski smalec
obieramy cebulę oraz czosnek następnie kroimy
Tradycyjny, swojski smalec
Cebulę kroimy w grubsze piórka, czosnek siekamy.
Tradycyjny, swojski smalec
Następnie dodajemy pokrojone warzywa oraz kiełbaskę

Tagi:

kielbasa