Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Trójkąciki z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie do przygotowania, pachnące cynamonem.

Trójkąciki z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trójkąciki z jabłkiem

 

  • 25 dag masło roślinne,
  • 2,5 szklanki mąka pszenna,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 2 sztuki jajka,
  • 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 4 sztuki jabłka,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 1 łyżeczka cynamon,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Trójkąciki z jabłkiem
Z mąki, masła roślinnego, jajek, 0,5 szklanki cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto( jeśli nie chce się dobrze zagniatać można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Ciasto wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w kostkę i oprószamy cynamonem. Na patelni rozgrzewamy cukier z kilkoma łyżkami wody, dodajemy do niego jabłka i delikatnie podsmażamy. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty. Na każdym z nich układamy po łyżce jabłek i składamy je na kształt trójkąta. Trójkąciki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i pieczemy przez około 25 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Trójkąciki z jabłkiem
Trójkąciki z jabłkiem
Trójkąciki z jabłkiem
Trójkąciki z jabłkiem
Trójkąciki z jabłkiem
Trójkąciki z jabłkiem
Trójkąciki z jabłkiem
Trójkąciki z jabłkiem