Sposób przygotowania:
Trójkąciki z jabłkiem
Z mąki, masła roślinnego, jajek, 0,5 szklanki cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto( jeśli nie chce się dobrze zagniatać można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Ciasto wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w kostkę i oprószamy cynamonem. Na patelni rozgrzewamy cukier z kilkoma łyżkami wody, dodajemy do niego jabłka i delikatnie podsmażamy. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty. Na każdym z nich układamy po łyżce jabłek i składamy je na kształt trójkąta. Trójkąciki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i pieczemy przez około 25 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
bajtek