Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Trójkąty z białką kiełbasą i podsmażaną kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Biała kiełbasa to taki produkt ze swoim smakiem. Dodając go do potrawy skracamy sobie listę składników.

Trójkąty z białką kiełbasą i podsmażaną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trójkąty z białką kiełbasą i podsmażaną kapustą

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • kopiasta łyżka smalcu
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz ziołowy do smaku
  • jajko
  • 2 łyżki kminku

Sposób przygotowania:

Trójkąty z białką kiełbasą i podsmażaną kapustą
Kapustę kroimy na drobno i gotujemy 10 min. Odcedzamy i wykładamy na patelnię z rozgrzanym smalcem. Dusimy do miękkości. Doprawiamy majerankiem, odrobiną soli i pieprzem ziołowym do smaku. Dodajemy również łyżkę kminku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby lekko ostygło. Kiełbasę pozbawiamy osłonek i wykładamy do miski, mieszamy z jeszcze ciepłą kapustą. Ciasto kroimy na kwadraty, każdy smarujemy jajkiem, wykładamy porcję nadzienia. Składamy na pół i za pomocą widelca dociskamy do siebie brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy resztą jajka i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 25 – 30 min, powinny się ładnie zarumienić.
Trójkąty z białką kiełbasą i podsmażaną kapustą
Obgotowaną kapustę dusimy na łyżce smalcu.
Trójkąty z białką kiełbasą i podsmażaną kapustą
Na każdy kwadrat nakładamy porcję farszu.
Trójkąty z białką kiełbasą i podsmażaną kapustą
Układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.
Trójkąty z białką kiełbasą i podsmażaną kapustą
Upieczone układamy na ręczniku aby lekko ostygły.