Sposób przygotowania:
Trójkolorowa chałkaCiasto żółte
Drożdże rozpuścić w małej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić do uzyskania sprężystego i elastycznego ciasta. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Ciasto brązowe
Zrobić tak samo jak ciasto żółte, dodając kakao zamiast kurkumy.
Ciasto różowe
Zrobić tak samo ja ciasto żółte, dodając kisiel zamiast kurkumy.
Splatanie chałki
Wyrośnięte ciasta krótko wyrobić i uformować w długie wałki, przeciąć w połowie. Wałeczki o trzech kolorach połączyć na końcu i zapleść w warkocz. Końce podwinąć pod spód.
Wyrastanie chałek
Obydwie chałki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 40 minut do napuszenia.
Pieczenie i studzenie
Piec w 170 st.C około 30-35 minut Upieczone wyjąć i ostudzić. Smacznego!