SUPERPRZEPIS

Trójkolorowa chałka

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Trójkolorowa chałka Więcej zdjęć (2)

Swoimi kolorkami przyciągnie wzrok każdego malucha. Niezwykle puchata i maślana. Najlepsza z dżemikiem. Przepis podany na dwie średniej wielkości chałki. Polecam!

Składniki:

Trójkolorowa chałka

Ciasto żółte

Ciasto brązowe

Ciasto różowe

Sposób przygotowania:

Trójkolorowa chałka

Ciasto żółte

Drożdże rozpuścić w małej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić do uzyskania sprężystego i elastycznego ciasta. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Ciasto brązowe

Zrobić tak samo jak ciasto żółte, dodając kakao zamiast kurkumy.

Ciasto różowe

Trójkolorowa chałka
Wyrośnięte ciasta w trzech kolorach.

Zrobić tak samo ja ciasto żółte, dodając kisiel zamiast kurkumy.

Splatanie chałki

Trójkolorowa chałka
Splatanie kolorowych wałeczków ciasta.

Wyrośnięte ciasta krótko wyrobić i uformować w długie wałki, przeciąć w połowie. Wałeczki o trzech kolorach połączyć na końcu i zapleść w warkocz. Końce podwinąć pod spód.

Wyrastanie chałek

Trójkolorowa chałka
Wyrastanie pysznych, trójkolorowych chałek.

Obydwie chałki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 40 minut do napuszenia.

Pieczenie i studzenie

Trójkolorowa chałka
Studzenie upieczonych trójkolorowych chałek.

Piec w 170 st.C około 30-35 minut Upieczone wyjąć i ostudzić. Smacznego!