Książka Kucharska: Pyszne tarty

Trójkolorowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na 6 porcji, podawać od 3 roku zycia......

Trójkolorowa tarta

Składniki:

Trójkolorowa tarta

 

 

Sposób przygotowania:

Trójkolorowa tarta
Ciasto: wymieszaj mąkę z odrobiną soli, dodaj rozpuszczone masło. Dolewaj stopniowo zimną wodę, mieszając, aż do otrzymania jednolitej masy. Ukształtuj kulę, owiń ją w przezroczystą folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do temp 180stC. Pokrój drobno liscie bazylii, czosnek, dodaj ser, przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj z oliwą. Obierz i pokrój cebulę. Obsmaz na 1 łyżce oliwy i dodaj pokrojony czosnek. Zanim się zarumieni, dodaj pomidor obrany ze skórki. Pozostaw na małym ogniu przez 10 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż do formy posmarowanej masłem. Nakłuj widelcem, przykryj folią do pieczenia, posypując ja kilkoma ziarnami grochu, aby się nie unosiła. Wstaw je na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika. Pokrój fasolkę i wrzuć na 5 minut do wrzącej wody. Drobno pokrojone plasterki ziemniaków obsmaż na oleju, po czym odsącz nadmiar tłuszczu. Na ciasto wyłóż obsmażoną wcześniej cebule z pomidorem. Ułóż ziemniaki i plasterki pomidorów. W środku umieść zieloną fasolkę. Polej sosem, przypraw solą i pieprzem. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem rozcieńczonym wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 180stC na 20 minut.