mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

trójsmakowe ciasto Mariel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne i proste ciasto na biszkopcie

trójsmakowe ciasto Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

trójsmakowe ciasto Mariel

 

  • 4 szt. jajka,
  • 200 gram mąka,
  • 200 gram cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szt. krem ajerkoniakowy,
  • 2 łyżki advokata
  • 1/2 kg truskawki,
  • 2 mandarynki,
  • 1 szt. galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

trójsmakowe ciasto Mariel
Biszkopt przygotowujemy tradycyjnie . Jajka rozbijamy oddzielamy białka od żółtek , białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodajemy cukier , ubijamy, następnie dodajemy żółtka dalej ubijamy na koniec mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Na wyłożoną papierem do pieczenia formę , przelewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut . Zawsze sprawdzam wykałaczką czy ciasto w środku jest upieczone. Wyciągam ciasto z piekarnika i zostawiam do wystudzenia.Tym razem użyłam gotowego kremu ajerkoniakowego , przygotować wedle wskazówek na opakowaniu , ale dla lepszego smaku dodałam 2 łyżki advokata .Tak przygotowaną masą smaruję zimny już biszkopt .Truskawki myjemy , obieramy ze szypułek i osuszamy , ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki , mandarynki sparzamy obieramy ze skórek. Owoce układamy na masie .Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i tężejącą zalewamy owoce .
trójsmakowe ciasto Mariel
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno
trójsmakowe ciasto Mariel
z upieczonego biszkopta zdejmujemy wierzchnią skórkę
trójsmakowe ciasto Mariel
na zimny biszkopt wykładamy masę ajerkoniakową
trójsmakowe ciasto Mariel
na masę układamy owoce truskawki i mandarynki

Tagi:

jajko jajka