katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Trufle orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trufle orzechowe w czekoladzie i orzechach

Trufle orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufle orzechowe

 

  • 1/2 szklanki nutelli,
  • 1/2 szklanki mleka słodzonego skondensowanego,
  • 1 szklanka posiekanych/zmielonych orzechów laskowych,
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • + ok. 200g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) do obtoczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Trufle orzechowe
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii, dodać pół szklanki nutelli, pół szklanki mleka słodoznego skondensowanego (mleka nie gotować!), dodać posiekane/zmielone orzechy laskowe i 2 łyżki bardzo miękkiego masła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę. Z masy formować kuleczki, ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia. 200g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Kulki obtaczać w rozpuszcoznej czekoladzie, a nastepnie w posiekanych orzechach. Przechoowywać w lodówce.
Trufle orzechowe
Do miski wlać czekoladę, nutellę, mleko skondensowane.
Trufle orzechowe
Dosypać orzechy i dodac 2 łyżki miekkiego masła.
Trufle orzechowe
Wszystko wymieszac dokładnie i schłodzić w lodówce.
Trufle orzechowe
Uformowac kulki i znów schłodzić w lodówce.

Tagi:

czekolada