natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Truskawkowa frajda.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest przepyszne! Każdemu polecam! Idealne ciasto przy kawie.

Truskawkowa frajda.

Składniki:

Truskawkowa frajda.

 

  • Ciasto:
  • 150g. mąki tortowej
  • 80 g. margaryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

 

  • Krem:
  • 250g. serka homogenizowanego
  • 100g. śmietany homogenizowanej
  • 50g. cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny

 

  • Do dekoracji:
  • 0,5 kg. świeżych truskawek
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa frajda.
Margarynę roztopić. Do miski włożyć cukier, mąkę i przestudzoną margarynę. Razem wszystko zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu odstawić mikser, dodać do masy wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do okrągłej formy. Piec w nagrzanym piekarniku 225’C ok. 20 minut. Gotowe ciasto pozostawić do wystygnięcia. Następnie przygotować krem. Skórkę z cytryny drobniutko zetrzeć, dodać do niej serek homogenizowany, śmietanę homogenizowaną, cukier puder i wszystko razem dokładnie wymieszać. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i wysupełkowaćw. Przekroić na połówki. Na ciasto nałożyć gotowy krem. Następnie udekorować świeżymi truskawkami i posypać cukrem pudrem.