Sposób przygotowania:
Truskawkowa pizzaETAP 1
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej otręby, przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko i sól.
ETAP 2
Zagniatamy ciasto około 10 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem
Nakładamy nadzienie.
NADZIENIE:
Filet z kurczaka delikatnie rozbijamy, oprószamy przyprawami i smażymy na oleju. Gotowego delikatnie studzimy i kroimy w paseczki.
Boczek kroimy w kosteczkę. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Dżem truskawkowy łączymy z octem balsamicznym. Mieszaniną smarujemy spód pizzy.
ETAP 4
Na wierzch wykładamy filet, boczek oraz połowę przygotowanych truskawek. Pizzę odkładamy na około 10 minut, by podrosła. Następnie pieczemy ją około 35 minut w 180°.
ETAP 5
Pod koniec pieczenia wyjmujemy i układamy na wierzchu pokrojone w plasterki kulki mozzarelli. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Gdy ser się rozpuści pizza jest gotowa. Przed podaniem układamy na wierzchu świeże truskawki oraz bazylię.
Holly
Magdalena88
Marika-
karola25
LauraLaura